SFA Douaneconsultancy voor Douane, AEO en BTW advies

Brexit Akkoord 

Bent u actief in internationale handel? Op 24 december is een voorlopig handelsakkoord gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. 

 

Brexit en invoerrechten

Tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk worden in principe geen invoerrechten geheven.

Dit is alleen van kracht als goederen "van oorsprong zijn uit de Europese Unie of het Verenigd koninkrijk".

De regels die hiervoor gelden staan in het handelsakkoord en zijn behoorlijk complex. 

 

Er zijn welliswaar uitzonderingen. Voor goederen die niet aan deze oorsprongseisen kunnen voldoen worden wel invoerrechten geheven.

 

Wilt u weten of u wel of geen invoerrechten moet betalen? Of hoe u de oorsprong kunt aantonen, laat u zich dan goed informeren.

Hiermee bespaart u tijd en geld.  

Brexit heeft ook gevolgen voor BTW-transacties

 

Intracommunautaire leveringen

Vóór Brexit was er nog vrij verkeer van goederen in de Europese Unie. U kon dus goederen met facturen zonder veel moeite versturen vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk als "intracommunautaire leveringen. Deze tijd is voorbij. 

 

Export leveringen

Nu het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de Europese Unie hoort is dit een derde land. Zorg dat u al uw facturen voor goederentransacties hierop aanpast en de bedrijfsadminstratie compleet is. Op verkoopfacturen aan klanten in het Verenigd Koninkrijk past u vanaf 1 januari 2021 het export btw-nultarief toe.

Het btw-nultarief mag alleen worden toegepast als u kunt aantonen dat de goederen daadwerkelijk de Europese Unie verlaten hebben.

 

Laat u goed adviseren over de veranderingen op btw gebied. Zo komt u bij een controle nooit voor verrassingen te staan.  

 

Brexit en in- en uitvoer

Douane aangiftes verplicht tussen EU en het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU verlaten met een voorlopige handelsovereenkomst. 

Dit betekent dat er meer oponthoud aan de grens ontstaat. Ook moet bij in- en uitvoer tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk verplicht douane aangiftes opgemaakt worden.  

Om oponthoud aan de grens zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat uw in- en uitvoeraangiftes en documenten op orde zijn.

 

Maakt u douane aangiftes zelf op of besteedt u dit liever uit?

Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van aantallen en complexiteit van de douane aangiftes. 

 

Brexit bent u goed voorbereid ?

 

Brexit in combinatie met AEO (Authorised Economic Operator)

Door de gevolgen van de Brexit verandert er veel voor uw onderneming en komt u in aanraking met zaken waar u eerder nooit mee van doen had. Door de Brexit is het Verenigd Koninkrijk een zogenaamd "derde land" geworden. 

 

AEO-voordelen

Dat betekent dat er douane aangiftes en exportdocumenten opgemaakt moeten worden en u douanevergunningen nodig heeft. Goederen naar het Verenigd Koninkrijk moeten altijd eerst langs de douane.

 

Dit levert wachttijden op. Een AEO-vergunning vermindert de kans op wachttijden. 

 

Met een AEO-vergunning heeft u diverse voordelen. Bijvoorbeeld minder fysieke douanecontroles en documentcontroles, soepelere afgifte van andere douanevergunningen maar ook verlaging van borgstellingen. Daarnaast toont u voor uw relaties aan dat u een betrouwbare handelspartner bent. 

 

AEO-vergunning

Heeft u nog geen AEO-vergunning? Wij adviseren u deze alsnog aan te vragen. U moet hiervoor aan een aantal criteria voldoen. Wij begeleiden u daar graag bij. 

 

Meer over de AEO-vergunning