SFA Douaneconsultancy voor Douane, AEO en BTW advies

Brexit is een feit! 

Bent u actief in internationale handel? Brexit is een feit er is een definitief handelsakkoord gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. 

 

Brexit en invoerrechten

Tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk worden in principe geen invoerrechten geheven.

Dit is alleen van kracht als goederen "van oorsprong zijn uit de Europese Unie of het Verenigd koninkrijk".

De regels die hiervoor gelden staan in het handelsakkoord en zijn behoorlijk complex. 

 

Er zijn welliswaar uitzonderingen. Voor goederen die niet aan deze oorsprongseisen kunnen voldoen worden wel invoerrechten geheven.

 

Wilt u weten of u wel of geen invoerrechten moet betalen? Of hoe u de oorsprong kunt aantonen, laat u zich dan goed informeren. Hiermee bespaart u tijd en geld.  

Brexit heeft ook gevolgen voor BTW-transacties

 

Intracommunautaire leveringen

Vóór Brexit was er nog vrij verkeer van goederen in de Europese Unie. U kon goederen zonder veel moeite zonder douaneformaliteiten versturen vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk als "intracommunautaire leveringen" met alleen een factuur. Deze tijd is nu voorbij. 

 

Export leveringen en Brexit

Nu het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de Europese Unie hoort is dit een derde land. Zorg dat al uw facturen voor goederentransacties hierop worden aanpast en de bedrijfsadminstratie compleet is. Op verkoopfacturen aan klanten in het Verenigd Koninkrijk past u vanaf 1 januari 2021 het export btw-nultarief toe.

Het btw-nultarief mag alleen worden toegepast als u kunt aantonen dat de goederen daadwerkelijk de Europese Unie verlaten hebben. 

 

Laat u goed adviseren over de veranderingen op btw gebied. Zo komt u bij een controle nooit voor verrassingen te staan.  

 

Brexit en in- en uitvoer

Douaneaangiftes verplicht tussen EU en het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU verlaten. Bij in- en uitvoer tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is het verplicht om douaneaangiftes op te maken. Dat betekent ook dat import- of exportdocumenten opgemaakt moeten worden en u wellicht een douanevergunning nodig heeft. 

Dit kan als gevolg hebben dat er meer oponthoud aan de grens ontstaat omdat er controles op douaneaangiftes zullen plaatsvinden.   

Om oponthoud aan de grens zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat uw in- en uitvoeraangiftes en import- en exportdocumenten in orde zijn.

 

Maakt u douaneaangiftes zelf op of besteedt u dit liever uit?

Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van aantallen en complexiteit van de douaneaangiftes.

 

Brexit bent u goed voorbereid ?

 

Brexit in combinatie met AEO (Authorised Economic Operator)

Door de gevolgen van de Brexit is er veel veranderd voor uw onderneming. Douanezaken spelen nu een veel grotere rol waardoor u in aanraking komt met zaken waar u eerder nooit mee van doen had. Door de Brexit is het Verenigd Koninkrijk een zogenaamd "derde land" geworden. Alle goederen die worden verzonden van en naar het Verenigd Koninkrijk moeten voortaan eerst langs de douane. Dit kan aanzienlijke wachttijden opleveren. Een AEO-vergunning vermindert de kans op wachttijden.

 

AEO-vergunning en de voordelen

Met een AEO-vergunning heeft u diverse voordelen. Minder fysieke douanecontroles en documentcontroles, soepelere afgifte bij aanvragen van andere douanevergunningen maar ook vaak verlaging van borgstellingen. Daarnaast toont u voor uw relaties aan dat u een betrouwbare handelspartner bent in de logistieke keten. 

 

AEO-vergunning

Heeft u nog geen AEO-vergunning? Wij adviseren u deze alsnog aan te vragen. U moet hiervoor aan een aantal criteria voldoen. Wij begeleiden u daar graag bij. 

 

Meer over de AEO-vergunning